Tags

,

AA batterij

Soms kunnen AA batterijen beter bij het chemisch afval gebracht worden…

Er zijn in het leven van die producten waarbij u er misschien niet over nadenkt hoe onmisbaar ze zijn, tot ze een keer op zijn. Neem bijvoorbeeld AA batterijen.

Iedereen heeft wel een pakje van deze batterijen in een lade liggen, het zijn dan ook producten die overal wel in gebruikt kunnen worden. Eerlijk gezegd: waar zouden we zijn zonder AA batterijen? Denk eens aan al die producten in het huis die niet meer werken als de batterijen op zijn. Bizar genoeg lijkt het ook altijd zo te zijn dat die AA batterijen net opgaan als de winkel dicht is en u geen nieuwe kunt kopen. Daar zit u dan.

Hoe werkt zo’n batterij nou eigenlijk?

Batterijen zijn in het dagelijks leven eigenlijk onmisbaar, maar hoe werken die dingen eigenlijk? Als we het even effectief bekijken, dan is een batterij een pakketje stroom. Gebruik de batterij in een product dat op stroom moet werken en u zult zien dat dit zomaar lukt.

Laten we even een technisch verhaal ophangen, maar proberen dit wel zo eenvoudig mogelijk te houden: in een batterij ontstaat een chemische reactie. Met deze chemische reactie worden aan de ene kant van de batterij elektronen vrijgemaakt, terwijl aan de andere kant van de batterij elektronen worden gebonden. Hierdoor ontstaat stroom, die vanuit de batterij wordt doorgegeven naar het apparaat waar de stroom in gebruikt moet worden.

We zouden dit verhaal nog veel ingewikkelder kunnen maken, maar daarvoor verwijzen we u graag naar Wikipedia, waar het technische aspect van een batterij tot in detail wordt uitgelegd. Maar zeg nou eerlijk: wat maakt het uit hoe een batterij werkt, als hij het maar gewoon doet?

Maar waar komen batterijen dan vandaan?

Het is net als bij vele andere producten die je dagelijks gebruikt: hoe is iemand ooit op het idee gekomen om een dergelijk product te ontwikkelen? Kijk, bij een paperclip kunnen we ons nog wel iets voorstellen. Er is iemand geweest die dingen op eenvoudige manier bij elkaar wilde binden en die toevallig een stukje plastic of ijzer bij de hand had.

Maar hoe is ooit de eerste batterij ontstaan? Het was de Amerikaan Benjamin Franklin die in 1748 als eerste iets maakte wat op een batterij leek. Hij had een rij elektrisch geladen glasplaten naast elkaar gelegd in een formatie die deed denken aan een battery, wat in het Amerikaanse leger de term is voor een legeropstelling.

Toch was dit nog verre van die handzame, handige batterij zoals we die nu kennen. Wilt u wel geloven dat het aan kikkers te danken is dat de batterij is ontstaan?

Met dank aan… kikkers?

Het was een Italiaanse onderzoeker die aan het experimenteren was met kikkerspieren. Hij stak hier verschillende soorten metaal in, om te zien hoe de spieren dan samen gingen trekken.

Een bevriende onderzoeker ontdekte dat twee verschillende soorten metaal ook elektriciteit op zouden kunnen wekken, zonder dat je hier de spieren van een kikker bij hoefde betrekken.

Deze vriend heette Alessandro Volta… De Italianen bleven doorgaan met onderzoek en kwamen zo langzaam maar zeker tot het eerste werkzame model van een batterij. Deze was toentertijd nog niet echt handzaam en stond ver af van de AA batterij zoals we die nu kennen!

Hebben we die AA batterijen nog wel echt nodig?

Bij Conrad vindt u een ruim assortiment AA batterijen (link). Het is eigenlijk de perfecte vorm van de batterij zoals deze eeuwen geleden werd ontwikkeld. Het is een product dat iedereen waarschijnlijk veel heeft gebruikt. In de walkman, de afstandsbediening, de zaklamp… Noem maar een elektrisch apparaat en het heeft ooit wel op batterijen gewerkt!

Tegenwoordig lijkt het erop dat AA batterijen minder belangrijk zijn geworden. Veel apparaten zijn nu op te laden door een stekker in het stopcontact te steken, waarbij een batterij niet meer nodig is.

Toch willen we u uitdagen om alle AA batterijen uit uw huis te verwijderen en dan eens een maand al uw elektrische apparaten te gebruiken. U zult snel merken dat dingen niet meer werken, omdat hier toch nog gewone batterijen in gebruikt worden. Die AA batterij is voorlopig nog wel onmisbaar…