Tags

, ,

De site MakersMaken.nl heeft een unieke poster gemaakt met daarop 50 tools die kinderen toch eigenlijk wel moeten kennen voor hun 12de jaar. Met deze poster kunt u op een leuke manier gaan knutselen en dingen maken met uw kind.

50 techniek tools voor kids

Zorg bijvoorbeeld dat u elke tool langsgaat en één keer in de week samen met uw kind gebruikt. Dan heeft u bijna een jaar lang elke week een leuke activiteit.

Of probeer alle tools te gebruiken en zorg dat er een of twee eind producten uitkomen, waar u ook mee kan spelen. In dit digitale tijdperk mogen we niet vergeten hoe het vroeger ging en wat nog steeds de leukste manier is om een klusje op te knappen.

Makende mensen zijn creatiever, vindingrijker en hebben vaak meer zelfvertrouwen. Als kinderen nooit echt leren hoe het in elkaar steekt met het maken van dingen, missen ze een stuk van hun jeugd. Misschien missen ze wel het beroep wat ze konden worden omdat ze elke dag alleen maar op hun tablet zitten en tv kijken in plaats van spelen in het bos.

Dit zijn de 50 technische tools voor kinderen om iets te maken:

  1. Hamer,  hiermee slaat u spijkers in een stuk hout of u trekt ze er makkelijk mee uit. Dit deden ze al in het begin van de mensheid, de hamer zag er alleen nog wat anders uit toen.
  2. Mixer, met een mixer klopt u beslag mooi glad zodat u het niet met de hand hoeft te doen. Best gemakzuchtig maar zo kunt u nog sneller die lekkere taart opeten.
  3. MaKey, met deze handige tool maakt u het gebruik van uw computer weer leuk! Als u echt iets super leuks wil doen met uw kinderen is het dit wel. U kan zelfs uw computer besturen met een banaan.
  4. Soldeerbout, soldeerbouten zijn onmisbaar bij makers, u kunt er van alles mee vast solderen. Bijvoorbeeld bij printplaatjes.
  5. Bijl, met een bijl kunt u een boompje omhakken of hout hakken voor in de kachel. Of probeer eens een standbeeld te maken van hout.
  6. Chips, handig bij het programmeren van allerlei computertjes.
  7. Kettingzaag, een kettingzaag wordt veel gebruikt voor het omzagen van bomen. Maar kan ook gebruikt worden voor het zagen van hout voor in de kachel. De echte professionele houtzagers kunnen hele standbeelden maken met behulp van een kettingzaag. Let wel goed op dat er altijd een volwassene in de buurt is bij het gebruik van een kettingzaag.
  8. Zaagje, een figuurzaag is een geweldige tool voor kinderen. Het is niet gevaarlijk maar natuurlijk wel onder toezicht gebruiken. Kinderen kunnen de mooiste figuren uit hout zagen.
  9. Guts, met een guts kunt u hout weg schaven een leuke tool om hout standbeelden mee af te ronden.
  10. Lucifer, met een lucifer kunt u van alles, u kan kaarsjes en de kachel aansteken. Maar u kunt ook een grote keten van lucifers maken en als u die aansteek dat ze stuk voor stuk aangaan, genoeg variatie dus.
  11. Tangen, tangen komen altijd van pas. Als iets vast zit of als iets te warm is om vast te houden. Tangen kunt u altijd gebruiken.
  12. Beitel, een beitel is om hout weg te schaven, deze tool wordt bij houtbewerking gebruikt en is dus ook goed te gebruiken bij het maken  van een standbeeld van hout.
  13. Microcomputer, deze kunt u zelf instellen en afstellen zoals u dat wil.
  14. Multimeter,  met een multimeter kunt u gemakkelijk stroom opmeten, detecteer makkelijk kapotte kabels met de NCV functie.
  15. Plakband, plakband is al jaren lang een trouwe vriend van de mens. Plakband en dan vooral breder plakband kunt u altijd goed gebruiken als iets los zit, of om iets mee in te pakken.
  16. Rolmaat, handig om dingen mee op te meten. Rolmaten zijn er in verschillende lengtes. Erg makkelijk bij het aftekenen van bijvoorbeeld een stuk hout.
  17. Schroevendraaier, schroevendraaiers komen er in verschillende soorten en maten. Zo heeft u kruiskop en platbek schroevendraaiers ( dit zijn de bekendste) maar ook Torx en spanningszoekers schroevendraaiers. Ze hebben allemaal hun eigen functie, het ligt er maar net aan waar je hem voor nodig hebt.
  18. Lijmpistool, lijmpistolen komen altijd goed van pas tijden het knutselen en bij het maken van projecten. Met een lijmpistool kunt u makkelijk dingen aan elkaar vastplakken omdat het verwarmde lijm is, daardoor droogt het ook snel.
  19. Zakmes, zakmessen zijn geweldig voor kinderen, vooral om de wildernis mee in te gaan. Kleine speren maken en nog veel meer. Zakmessen zijn er van simpel tot super uitgebreid. Zo zijn er zakmessen met wel meer dan 40 functies.
  20. Grote pan, het is altijd makkelijk als u weet hoe u moet koken. Zo leren kinderen ook al op jongere leeftijd meer zelfstandig te zijn.
  21. Basis elektronica, met de basis elektronica kunt u experimenteren met leds en weerstanden. Dit is leuk ook rond de kerstdagen, maak bijvoorbeeld uw eigen kerst lampje.
  22. Gist, is een micro-organisme, er bestaan meerdere soorten gist. De bekendste zijn gist waar onder andere bier of brood mee wordt gemaakt.(dit zijn twee verschillende soorten)
  23. Koksmes, een koksmes wordt gebruikt voor het snijden van vlees. Met deze messen kunt u ook gemakkelijk groenten en aardappels snijden maar daar is die officieel niet voor bedoeld. Koksmessen zijn vlijmscherp.
  24. Beton, kunt u leuk samen maken met uw kind en dan er bijvoorbeeld een mini huisje van bouwen. Beton een kunstmatig materiaal bestaande uit cement en toeslagmaterialen als zand, grind of steenslag. Vaak worden er bij gebouwen staal gebruikt als mede fundering dat heet gewapend beton. Dit is nog sterker en steviger dan gewoon beton.
  25. Loep, met een loep kunt u dingen bekijken die normaal niet goed leesbaar zijn bijvoorbeeld op een printplaatje. Een loep werkt ook goed om gewoon goed te kunnen zien waar u mee bezig bent. Met een loep kunt u ook vuur maken als de zon vel schijnt.
  26. Handboor, een handboor werkt het zelfde als een normale elektrische boormachine alleen doet u het nu met de hand.
  27. Papier-maché, papier-maché is een materiaal op basis van papier met lijm. Het voordeel van papier-maché is dat er gemakkelijk moeilijke hoeken kunnen worden gemaakt. Vaak wordt het gebruikt om maskers, ornamenten of decorstukken te maken.
  28. Cakevorm, een cakevorm wordt gebruikt om, uiteraard cakejes en muffins in te bakken. U kan deze vormen vaak in siliconen of in metaal uitvoering krijgen dat ligt er maar net aan wat u zelf prettiger vind.
  29. Haaknaald, haken is een handwerktechniek die gebruikt maak van een haaknaald. Daarmee worden van garen eenvoudige tot ingewikkelde lussen gemaakt, die samen een patroon vormen. Erg leuk om samen een middagje mee bezig te gaan
  30. Boor, een boormachine is een machine om- veelal ronde – gaten in materialen te maken. Een ronddraaiende beitel, de boor, werkt materiaal weg waardoor in het materiaal een gat ontstaat.
  31. Tacker, ook wel nietpistool genoemd is een zwaardere versie van een nietapparaat. Het maakt gebruik van een veersysteem, perslucht of een krachtige elektromagneet. Hierdoor kunt u nieten in verschillende materialen schieten zoals hout. Makkelijk bij het knutselen als u bijvoorbeeld een doek wil maken met houten frame.
  32. Naaimachine, een naaimachine is een apparaat waarmee het naaien van stoffen half-geautomatiseerd kan plaatsvinden. Het is erg makkelijk als u deze handigheid in de vingers hebt.
  33. Robotica, zet uw eigen robot in elkaar. Zo leert u omgaan met elektronica en mechanica. Leuk om samen in elkaar te zetten en om vervolgens mee te spelen.
  34. Decoupeerzaag, u kunt het zien als een elektrische figuurzaag. Een decoupeerzaag heeft een zaagje die elektrisch wordt aangedreven. Ze zijn erg nauwkeurig en makkelijk in gebruik. Leuk om een eigen stoel of kast mee te maken.
  35. Schaar, dit is alledaags voorwerp waarmee u dingen kunt knippen. Waarbij een tweetal langs elkaar snijdende messen een rechte of strakke snee maakt.
  36. Klei, kunt u gebruiken om bepaalde figuren in te maken of om iets stevig te maken. Het wordt vaak voor knutselen gebruikt bij kinderen. Het bestaat uit zacht of licht gehard gesteente.
  37. Gaatjestang, vastklemmen van oogjes in verschillende maten voor het maken van gaten in onder andere leer, plastic en papier.
  38. Waterpas, met een waterpas kunt u zowel meten als aftekenen. Een waterpas kan verwijzen naar horizontaal of het bepalen van de horizontaal of afwijking daarvan. Hiermee kan een horizontaal vlak gerealiseerd worden en hoogteverschillen worden ingemeten.
  39. Zaag, dit is een gereedschap waarmee u materialen zoals hout kunt bewerken. De zaag heeft geharde tandpunten waarmee bijvoorbeeld het hout kan worden bewerkt. De geharde tandpunten maken dus een gleuf in het product.
  40. Naald, een lang puntig staafje met een gat om mee te naaien. Het wordt gebruikt voor het aan elkaar bevestigen (naaien) van voorwerpen van stof of leer. Zoals een kledingstuk.
  41. Bakpan, dit is een keukenvoorwerp waarmee u eten kunt klaar maken. U kan hiermee dus eten klaarmaken.
  42. (echte) Camera, dit is een apparaat waarmee u foto’s of (video) films maakt. Beelden en geluiden kunnen worden vastgelegd op de camera. Deze foto’s of (video)films kunt u na het maken bekijken.
  43. Breadboard, dit is een bordje van plastic of pertinax dat wordt gebruikt om elektrische schakeling tijdelijk op te bouwen. Het bestaat uit rijen gaatjes waarin verschillende elektronische componenten geprikt kunnen worden.
  44. 3D-Printer, 3D-printers zijn helemaal in. U kunt alles creëren wat u wilt, als het past op het print-bed. U kunt 3D-printers zelf in elkaar zetten of ze kant klaar kopen. Ze zijn tegenwoordig ook niet meer zo duur als eerder. Daarom kan nu thuis iedereen bezig gaan met 3D-printen.
  45. Gips, met gips kunt u veel leuke bouwwerkjes maken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een miniatuur huis.
  46. Striptang, striptangen worden gebruikt om een klein stukje van een draad weg te halen zodat u de binnenste draden kan gebruiken.  De strip tang komt van pas bij knutselen en bij het maken van soldeer werkjes waar u ook draden bij gebruikt.
  47. Breipennen, bij breien maakt u gebruik van breipennen. Deze gebruikt u om garen door elkaar heen te steken. U heeft verschillende soorten breipennen zowel dikke als dunne.
  48. Verschillende schermen, hiermee wordt bedoeld dat kinderen ook kennis zouden moeten van tablets, mobiele telefoons en tv’s. Niet perse technische vaardigheden maar wel hoe ze werken. Dit is ook erg belangrijk omdat we in de toekomst alleen nog maar via deze kanalen communiceren en niet meer via de post.
  49. Blauw drukken, het betekend in de figuurlijke zin: plan van uitvoering. Blauwdrukken bestaan uit blauw papier met witte lijnen wat komt door een chemische reactie. Ze worden vaak ook gebruikt in de bouw met gebouwen om een soort plattegrond te weergeven.
  50. Snoeischaar, een snoeischaar wordt in de tuin gebruikt om kleinere planten en takken af te knippen. Een snoeischaar heeft 2 scherpe messen die langs elkaar snijden door druk van een veer in het midden. Hiermee beleeft u een leuke dag snoeien in de tuin.