Tags

,

USB sticky

Een wel heel bijzondere USB stick

In de jaren 80 van de vorige eeuw was het revolutionair dat wij onze documenten, afbeeldingen en andere data konden opslaan op de floppy disk. Deze schijf dankte zijn naam vooral aan het flexibele materiaal. Veel data kon er niet op worden opgeslagen, maar het was wel voor het eerst mogelijk om documenten op deze manier mobiel te maken. U kon de floppy disk namelijk gemakkelijk meenemen naar een andere computer en hier verder werken.

Later werd deze disk vervangen door een kleinere, compactere variant. Deze diskette maakte het mogelijk om grotere bestanden en vooral meer data op te slaan. Deze compacte schijfjes waren een stuk handzamer en de data beter beveiligd. De diskette werd kort daarop vervangen door de herschrijfbare cd. Maar met de komst van kleinere notebooks en laptops zonder cd-drive werd het noodzakelijk om een andere opslagvariant te ontwikkelen. De usb stick was geboren.

Klein van stuk, groots van prestatie

De usb poorten van de computer boden de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de bestanden. We gebruiken usb poorten al langer voor muizen met een draadje, maar ook voor het aansluiten van bijvoorbeeld een toetsenbord. Deze zelfde usb poort vormt de connectie tussen de harde schijf van uw computer en de usb stick. Net als zijn dataopslag voorgangers is het mogelijk om diverse bestanden op een stickje te zetten. Maar ook muziekbestanden, powerpoint presentaties, films en meer. Het stickje past dan wel gemakkelijk in je broekzak, maar kan heel veel data opslaan.

Verschillende groottes

De kleine opslagapparaatjes zijn verkrijgbaar in verschillende groottes. Dit slaat op de opslagcapaciteit van de stick. De kleinste stick in dat opzicht kan 1 gigabyte aan data opslaan. De grootste opslagcapaciteit tot nu toe is 2 terabyte aan data. Hoe hoger de opslagcapaciteit, des te duurder de stickjes vaak worden. Zoek gerust op prijscategorie of opslagcapaciteit en vergelijk de beste sticks voor uw opslagwensen.

Klein van stuk

Qua formaat zijn de meeste sticks hetzelfde: plat en rechthoekig. Dankzij de platte vormgeving passen de sticks gemakkelijk in een laptop. De usb poorten van een laptop en het bureaublad liggen dicht bij elkaar. Dankzij de platte vormgeving past de stick moeiteloos in uw laptop of notebook.

Naast de gewone sticks van hooguit 5 centimeter lang, zijn er ook micro usb-sticks om uit te kiezen. Deze stickjes bestaan uit de usb stekker (wat in de usb poort geplaatst wordt) en een opslagunit niet groter dan een micro sd kaart. De opslagcapaciteit is overigens gewoon hoog. Een micro stickje heeft als voordeel dat deze bijna onzichtbaar in uw computer zit. Dat is wel zo fijn als u mobiele dataopslagunits gebruikt en met uw laptop in de trein zit bijvoorbeeld. Zo kan de stick niet zomaar wegraken of in de weg zitten.

Voordelen van de usb-stick:

  • klein en handzaam
  • past in iedere laptoptas, etui of koffer
  • diverse opslagcapaciteiten
  • compatible met verschillende computers, laptops en notebooks
  • ook aan te sluiten op spelconsoles
  • neemt niet veel ruimte in
  • ook geschikt voor het draaien van een back-up
  • neem muziek, bestanden, presentaties, documenten en foto’s overal mee naar toe
  • de micro usb stick is bijna onzichtbaar

Mooie vormgeving

Natuurlijk wil het oog ook wat. Daarom zijn er veel grappige usb stickjes op de markt gebracht. Hoewel leuk, zijn deze niet altijd even praktisch door het dikkere materiaal. De gewone plastic stick heeft door de jaren heen zeker een make-over gehad. Er zijn sticks in een metalen behuizing. De behuizing voelt altijd koel aan en kan in verschillende kleuren worden uitgevoerd. Ook de kunststof sticks zien er veel flitsender uit.

© Photo USB Stick (under CC license)